BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
بسم الله الرحمن الرحيم
أهلا وسهلا
to
Koperal Chegu Alep's Blog

Followers

Thursday, July 29, 2010

...Al-Fatihah...

sedihnya bila kwn aku meninggal, die da la 1st friend ak kt kampong dlu, sngt2 baik, ak x penah nmpk die wat jahat kt ak, sedih sngt2, kami semua pasti merindui mu... Ya Allah, tempatkan la arwah Abdul Karim Bin Hamzah dalam kalangan org y soleh, sesungguhnya die mati dalam keadaan jihad... amin!!!

Al-Fatihah


(arwah karim)

...SweEt ThuRsdaY...

Today had no interesting event to tell but i got some nice and awesome pics...lets check it out.. some of the pics can be classified as 18sx!!!!hehehhee.

zack n wan as usual
gile ngantok
nyenyak kwn2 ku nie
ha yang nie bahaya ckit la, korg pikiaq sndri na

Wednesday, July 28, 2010

...Hayati Muzik Islam...

Muzik islam sekarang nie semakin berkembang...lagunya sangat indah dengan alunan muzik dan irama y menenangkan hati kita.. Maher Zain antara penyanyi yang sangat popular pada msa kini, jom kita hayati salah satu lagunya yang sngt2 best, Barakallah....

video

Monday, July 26, 2010

Malam Nisfu Sya'aban

malam nisfu sya'aban ku bermula di masjid... hari nie as usual puase ag... tp x berkesempatan plak nak buka puase lepas maghrib sbb trus p masjid tok bce 3 kali yasin, ayah awal2 ag da tepon suruh p msjid... thanks ayah.... erm bacaan yasin kt msjid d ketuai meor, baim ngan anwari.. sume budak piaq uh... selesai jew bacaan yasin, baim memberikan sedikit tazkirah pasal bulan sya'aban nie, antare y ak int, peristiwa kt bulan sya'aban nie antaranye perang badar di mana tentera islam seramai 313 org di ketuai Rasulullah S.A.W tercinta kita.. dlm perang nie kite menang...next dlm bulan nie, buku dosa n pahala kita nie bertukar, so that's why kite disunatkan tok bce yasin tue.. Bln sya'aban nie de 2 perkara penting:


1. Bulan sya'aban ini adalah bulan yang paling melalaikan manusia, sbb tue bulan nie bnyk pahala gak lau kite wat amalan mulia, Allah ngah uji kita,
2. Bulan nie Allah angkat semua amalan kita. Rasulullah suke berpuasa dlm bulan nie. Allah mengharamkan tubuh org yang berpuase dlm bulan nie ke neraka... so besar ganjaran uh, jom la puase k..
Ya Allah ya tuhanku, kau ampunkanlah semua dosa2ku...


Sya'aban oh Sya'aban

Syukur ke hadratNYA dan selawat dan salam buat junjungan kita Rasulullah SAW, Alhamdulillah kerana kita masih diberi peluang untuk bernafas dan menikmati keindahan ciptaan-Nya dan bersyukur sekali lagi kita masih diberi peluang untuk sampai ke bulan cintaan Junjungan Besar kita yakni Rasulullah..Bulan Sya'aban bermula dari 13 Julai 2010 hingga 11 Ogos 2010. Marilah kita banyakkan amalan di dalam bulan yang penuh dengan keberkatan ini dan sama-samalah kita terokai dan nikmati kelebihan yang ada pada bulan cintaan Baginda ini.
Sabda Nabi s.a.w. : 'Apabila masuk bulan Sya'aban, baikanlah niatmu padanya, kerana kelebihan Sya'aban atas segala bulan seperti kelebihanku atas kamu'..

Barangsiapa yang berpuasa sehari pada bulan Syaaban, diharamkan Allah tubuhnya dari api neraka. Dia akan menjadi tauladan Nabi Allah Yusuf a.s. di dalam syurga. Diberi pahala oleh Allah seperti pahala Nabi Allah Ayub a.s. dan Nabi Daud a.s. Jika dia sempurnakan puasanya sebulan di bulan Sya’aban, dimudahkan Allah atasnya Sakrotulmaut dan ditolakkan (terlepas) daripadanya kegelapan di dalam kubur, dilepaskan daripada hura-hara Munkar dan Nakir, ditutup Allah keaibannya di hari kiamat dan diwajibkan syurga baginya.

Barangsiapa berpuasa pada awal hari khamis pada bulan Sya’aban dan akhir khamis daripada Sya'aban, dimasukan dia ke dalam syurga. (dari kitab Al-Barakah). Berkata Siti Aisyah r.a., bulan yang lebih dikasihi oleh Rasululah s.a.w. ialah bulan Syaaban. Sabda Nabi s.a.w.: 'Sya’aban adalah bulanku dan Ramadhan adalah bulan umatku. Syaaban ialah mengkifaratkan (menghapuskan) dosa dan Ramadhan ialah menyucikan dosa (jasmani dan rohani)..'

Sabda Nabi s.a.w.: 'Bahawa puasa Syabaan kerana membesarkan Ramadhan. Siapa yang berpuasa tiga hari daripada bulan Sya’aban, kemudian dia bersalawat atasku beberapa kali sebelum berbuka puasa maka di ampunkan oleh Allah dosanya yang telah lalu, diberkatikan rezeki baginya..' antara lain sabdanya lagi: 'Bahawa Allah Ta’ala membukakan pada bulan itu tiga ratus pintu rahmat..'

Sabda Rasulullah s.a.w.: 'Dinamakan Sya'aban kerana padanya terdapat kebajikan yang amat banyak dan puasa yang lebih afdhal sesudah Ramadhan ialah puasa bulan Sya'aban. Pengertian Sya’aban: Kemuliaan, Ketinggian, Kebajikan, Jinak, Cahaya..'

Sabda Nabi s.a.w.: 'Bahawa kelebihan Rejab atas bulan-bulan yang lainnya seperti kelebihan Qur’an atas segala kalam. Kelebihan Sya'aban atas bulan-bulan yang lainnya seperti kelebihanku atas segala Anbia’ (Nabi-nabi). Kelebihan Ramadan atas bulan-bulan yang lain seperti kelebihan Allah atas sekelian makhlukNya..'

Bulan Sya’aban, keagungan malamnya dengan Nisfu Sya'aban seperti keagungan Ramadhan dengan Lailatul Qadarnya. Maka pada malam Nisfu Sya’aban telah datang Jibril kepada Rasulullah s.a.w lalu katanya: 'Angkat kepalamu ke langit, itulah malam yang Allah beri padanya tiga ratus rahmat dan diampunkan Allah sekelian orang yang menyengutukan (syirik) denganNya dengan sesuatu, kecuali: tukang nujum, kekal dalam zina, kekal minum arak, derhaka terhadap ibubapa..'

Antara kelebihan lainnya, di bawah Arasy, Allah SWT telah mencipta sebuah laut yang amat luas sejauh mata memandang. Di permukaan laut tersebut Allah telah mencipta satu Malaikat yang amat besar. Sayapnya di sebelah kanan sejauh mata memandang dan di sebelah kiri sejauh mata memandang. Setiap kali umat islam berselawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW pada bulan Syaaban maka malaikat tadi akan turun ke dalam laut tersebut dan akan naik semula sambil mengibas-ngibas sayap-sayap dan bulu-bulu di badannya. Maka akan berguguranlah berjuta-juta titik air dari tubuh malaikat tersebut.

Sekiranya seratus kali umat islam berselawat maka seratus kalilah malaikat tadi akan turun dan naik kembali sambil mengibaskan sayap dan bulu pada tubuhnya. Dari setiap titik air dari tubuh malaikat tadi akan tercipta satu mailaikat lain yang mana setiap satu malaikat yang tercipta akan memohon dari Allah SWT akan keampunan dosa orang yang berselawat ke atas Nabi Muhammad SAW pada bulan Syaaban sampai hari Qiamat. Sekiranya sejuta titik air yang gugur dari tubuh malaikat tadi maka terciptalah sejuta malaikat yang memohon keampunan orang yang berselawat. Oleh itu rajin-rajinlah berselawat pada bulan Sya'aban yang mulia ini kerana bulan Sya'aban ini adalah bulan Junjungan Besar kita Nabi Muhammad SAW dan bulan kecintaan baginda. Semoga kita akan tergolong bersama orang-orang yang mendapat keampunan dan rahmat Allah SWT di akhirat kelak.

Sunday, July 25, 2010

Cinta dari pandangan Imam Al-Syafie

Di sini aku nk kongsi cikit tazkirah yang aku wat research ckit... hope korg bleh amek sedikit pengajaran n input bru k....IMAM Al-Syafie banyak memberi pedoman dalam memilih kawan. Beliau juga mengakui sukar mencari sahabat sejati yang mahu berkongsi suka duka bersama.

Ketika menilai sahabat sejati pada waktu susah, katanya: “Kawan yang tidak dapat dimanfaatkan ketika susah lebih mendekati musuh daripada sebagai kawan.

“Tidak ada yang abadi dan tidak ada kawan yang sejati kecuali yang menolong ketika susah.”

“Sepanjang hidup aku berjuang bersungguh-sungguh mencari sahabat sejati hingga pencarianku melenakanku.

“Kukunjungi seribu negara, namun tidak satu negara pun yang penduduknya berhati manusia.”

Imam Al-Syafie turut meminta kita berhati-hati memilih sahabat kerana sahabat yang baik akan membawa ke arah kebaikan dan begitu sebaliknya.

Katanya: “Jika seseorang tidak dapat menjaga nama baiknya kecuali dalam keadaan terpaksa, tinggalkanlah dia dan jangan bersikap belas kasihan kepadanya.

“Banyak orang lain yang dapat menjadi penggantinya. Berpisah dengannya bererti istirehat.

“Dalam hati masih ada kesabaran buat kekasih, meskipun memerlukan daya usaha yang keras.

“Tidak semua orang yang engkau cintai, mencintaimu dan sikap ramahmu kadangkala dibalas dengan sikap tidak sopan.

“Jika cinta suci tidak datang daripada tabiatnya, tidak ada gunanya cinta yang dibuat-buat.

“Tidak baik bersahabat dengan pengkhianat kerana dia akan mencampakkan cinta setelah dicintai.

“Dia akan memungkiri jalinan cinta yang terbentuk dan akan menampakkan hal yang dulunya menjadi rahsia.”

Seseorang itu juga dapat menundukkan musuhnya dengan menunjukkan rasa persahabatan.

Imam Al-Syafie dalam hal ini berkata: “Ketika aku menjadi pemaaf dan tidak mempunyai rasa dengki, hatiku lega, jiwaku bebas daripada bara permusuhan.

“Ketika musuhku berada di hadapanku, aku sentiasa menghormatinya. Semua itu kulakukan agar aku dapat menjaga diriku daripada kejahatan.

“Aku nampakkan keramahan, kesopanan dan rasa persahabatanku kepada orang yang kubenci, seperti aku nampakkan hal itu kepada orang yang kucintai.”

..F.R.I.E.N.D.S.H.I.P..

I feel very sad when one of my friends neglects me... he doing something that I don't like.. i assumed that he knew that but why he still want to do that??? what the F@*K!!!!!... maybe he is not a true friend... his stupid behaviors make him deserve to be an animal, not as a human anymore, did u realize even animal also good in taking care of friendship but him..... please la, be a matured person la, dont make yourself being hated by everyone..come on la... i hope u will change ur mind and evaluate urself...thanks.....

Tribute To My Lovely Sister At IPDA

...My Lovely Sister...

ha ini akk angkat ak kt ipda... die nie baek sngt, slalu bg ak nasihat n tnjuk ajar.. slalu mara ak lau wat salah n slalu la tolong ak... die nie doctor cinta ak, slalu bg guide...hehehe... baek sngt ,aku suke ngan post die, nie post die:
I'm Glad I'm Me.,No one looks da way I do,I hve noticed..Dat it's true.No 1 walks the way I walk..No 1 talks the way I talk..No 1 plays the way I play..No 1 says the things I say..I am special,I am me..There's no one else.I'd rather be!dalin....
for u my lovely sista.. slalu la tnjuk ajar sy k....

THANKS!!!!----->>> Roslinda

Saturday, July 24, 2010

SunDay ClasS EnduRanCe

Today was a tough class because our classes were until 5 o'clock... whazzaaa... damn tired... started with mentor mentee with our mentor, Pn Tengku Fauziah(mummy), and ended with the English Studies at 5o'clock... waaaaaaaaaaaa so tired until the tiredness make me broke my fast...huhuhu... so sob... but hopefully the pahala will still on because of the niat...hehehe... I had captured some witty and awesome pictures... check it out.------>>>>>

....actually I was sleeping, not playing the laptop....


...damn dillegent...



... kantoi tido...


...Z are u sleeping again???...


...meja budak cemerlang...


...berehat sebentar bersama kit-kat....


...Guess who??...


....as usual, playing his dota game....

Aku Rindu Same Family Aku

                                                     Aku rindu bangat sama kamo sume wahai family ku

...family aku...


...ma n vapa tercinta...


....akk n abg....


...abg samad big boss....


...aku...


....ayah susu n ma susu aka....


....abg ashik n qaisara....


....akak tersayang(mushi) n adeq tersayang(fana)....



....adik-bradik susu ku....



....adeq ku yang tercomel....   


Tahniah Akak Tercinta

salam, erm akk ku yang tercinta, sedar x sedar da dkat 2 bulan ek akk kawin, rase cm sekejap je mase berlalu... doaku untukmu, hope akk n abg sheraj bhagie slalu dlm menempuhi liku2 rumah tangga n yg pling penting, akk da jadi isteri org, jge name baik kaka dan most important, name baik vapa n ma... tahniah la coz akk pregnant, terkejot tol bile dngr, rezeki akk cepat sngt nie...hehe... anyway, selamat pengantin baru n heppy always...


Wayne Rooney... Favourie player

Reds to begin Rooney talks

thanks sngt2 kepada wayne rooney sbb die still mahu stay kt man u... hope season nie man utd dpt blik 3 trophies k... hope this year will be ours k... 

Friday, July 23, 2010

First post....hehehe

erm penah tngk kerengga minum teh??? ha nie la gmbr die kantoi minum teh...heheheh... ciptaan tuhan mmg indah an...

salam

wah hebat gile, akhirnye ak start gak nk wat blog... sebelum nie ade la gak rase minat nk wat blog, tp asyik sibuk je ngan study,assignment n biznez...huhuhu... wase bngge la plak, hehe... korg2 semua y da start bce blog ak, lau blog ak nie suram jew, tlg2 la ajar aku k.. minx tnjuk ajar ye... ha ape ag nk ckp ae, ok la, t ak post ag yek, nk hias2 blog sat...heheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...